Pffffff, ik moet echt ff bijkomen van de wekelijkse repetitie met De Stormvogels.

Omdat het bijna vakantie is, wilde ik vanavond een flink aantal nummers doorzingen. Vanaf mijn start aks dirigente heb ik me eerst gericht op het eigen maken van het repertoire.

Veel nummers had ik namelijk nog nooit gehoord. We hebben in deze weken zo'n 50 nummers gezongen.

En oh, wat is iedereen enthousiast! Nu ik de nummers ken, gaan we er in januari echt muziek van maken, de puntjes op de i zetten en werken aan een mooie koorklank.

En dan......... optreden! Daar heb ik zo'n zin in. Ik wil al die mannen wel eens in vol piratenornaat zien. Dan schijnt er nog een extra dimensie bij te komen. Dan....... wordt er nog mooier, vrije en enthousiaster gezongen. Ik kan niet wachten!

Ik maak er maar een gewoonte van om na de repetitieavond met Piratenkoor "de Stormvogels" even kort mijn ervaring te delen.

Voor vanavond heb ik gekozen om de voor mij wat bekendere nummers door te gaan nemen. Daar had ik bewust even gewacht omdat ik me eerst vertrouwd wilde maken met nummers die ik nog niet kende. Maar nu klonken dan uiteindelijk nummers als: Bloody Mary, Het kleine Café aan de haven, The wild rover, The leaving of Liverpool en Mooi Volendam door de zaal. Leuk is het dan om te ervaren dat dit koor het toch net weer even anders doet dan Shantykoor Geen C te Hoog waar ik deze nummers ooit ook mee zong. Ook het nieuwe nummer Take me Home van Celtic Thunder begint al aardig te klinken.

Zelf heb ik inmiddels ook al wel een favoriet en dar is het nummer Schwer mit den Schätze. Maar ohhhhh wat mistte we de drummer vanavond bij dit nummer. Overigens niet alleen bij dit nummer hoor alhoewel de drum in dit nummer wel heel belangrijk is. Hans Arts, onze drummer was net als een aantal andere piraten geveld door Corona.

De laatste keren eindigde ik met: Ik verheug me alweer op volgende week. Maar nu weet ik niet of er dan een repetitieavond is. Want..... als het Nederlands elftal as vrijdag winter, spelen zij volgende week dinsdag in de kwartfinale. Als dat zo is, blijven de meeste mannen natuurlijk thuis. Tja.... ik gun Nederland natuurlijk een overwinning en de mannen hun voetbalavond, maar eerlijk gezegd zou ik het jammer vinden als er daardoor niet gezongen kan worden. Het is maar goed dat ik hier zelf geen invloed op heb. Dus....... wordt vervolgd.

Gisteravond weer gerepeteerd met "mijn piraten" De Stormvogels.
Ik schrijf "mijn piraten" omdat ik sinds gisteren na een korte proefperiode definitief benoemd ben tot dirigent van dit geweldige koor.
 
Het is ontzettend fijn om hun enthousiasme en vertrouwen te ervaren en samen gaan we mooie kooravonturen tegemoet.
Ik voel me hierbij enorm gesteund door iedereen.
 
Wanneer ik aan het eind van de avond in mijn auto naar huis rijd, overvalt de stilte mij.
De hele avond wordt er natuurlijk luidkeels gezongen en op een hoog volume gemusiceerd en als dat gezamenlijke geluid dan ineens wegvalt, is dat een enorme overgang.
Mijn adrenaline giert nog door mijn lijf en ik heb deze rit echt even nodig om weer "down to earth" te komen.
Ik laat de avond weer aan me voorbij gaan en geniet nog even na.
 
Er gaat beslist al heel veel goed, maar er is voor mij ook nog wel werk aan de winkel.
Maar dat kan ook niet anders met zo'n groot en afwisselend repertoire en een koor met zo'n rijke historie.
Dat maakt het ook zo ontzettend leuk.
De nummers zijn zo verschillend van stijl dat ieder lied weer een verrassing is.
Jullie lezen het vast al wel tussen de regels door; ik geniet intens van deze nieuwe uitdaging en verheug me nu alweer op volgende week dinsdagavond!
 
Ondertussen moet ik ook maar eens na gaan denken over mijn piratenoutfit, want 17 januari gaan we voor het eerst in deze nieuwe samenstelling optreden in De Schans in Emmen.
 
Pfffff dat wordt nog wat met die kleding.
Vanavond was het echt een TURBOrepetitie met Piratenkoor "De Stormvogels" en zowel de koorleden als de muzikanten waren het met mij eens dat zingen soms net topsport is.
 
De meeste nummers die ik voor deze avond uit had gekozen hadden een flink tempo.
Dit maakte dat de stemming er goed inzat, de energie hoog was en er uit volle borst gezongen werd.
Ook voor mij als dirigente vraagt dit wel wat. Vooral fysiek.
Maar ohhhhh, wat vind ik het geweldig om voor dit koor en zijn muzikanten te staan.
Ik geniet er enorm van.
 
Het is dan erg leuk om te horen dat het koor ook blij is dat de sfeer er weer inzit, zij weer toekomst voor hun koor zien en de zo vertrouwde koorklank weer terugkomt.
Het is niet niks voor een koor als je je eerst twee en een half jaar door de perikelen rondom Corona hebt moeten worstelen en je wanneer er eindelijk weer gezongen kan worden te horen krijgt dat de dirigente waar het koor zoveel muzikale hoogtepunten mee heeft gekend ernstig ziek blijkt te zijn en noodgedwongen moet stoppen.
Dan denk je daar als koor niet meer bovenop te komen ook al blijf je daarna iedere dinsdagavond met elkaar zingen in het vertrouwen dat er misschien een oplossing komt.
Wat ben ik blij dat ik een stukje van die oplossing mag zijn.
 
Als je toch redelijk aan het einde van je carrière als dirigent voor een koor mag komen te staan dat met en door Joke van Tent zo'n hoog niveau heeft bereikt, dan is dit toch wel een kers op de taart.
Heerlijk is het ook dat ik juist nu als AOW-er en pensionado mijn vak niet meer als werk hoef uit te oefenen, maar puur vanuit passie voor zingen, muziek en mensen.
Die passie was er beslist altijd al, maar nu voelt het toch anders.
Kortom: ook deze fase is weer geweldig!
 
 
  
Wat is er vanavond weer geweldig gezongen door de mannen van Piratenkoor De Stormvogels.
Het tempo zat er goed in en het ene na het andere nummer passeerde de revue.
Ik vind het ontzettend leuk dat er zoveel totaal verschillende nummers/stijlen zijn, waardoor het geen eenheidsbrij wordt die snel gaat vervelen.
Er is zoveel variatie!
Veel nummers zijn echt muzikale hoogstandjes.
Ik geniet enorm van de live beleiding.
35 jaar lang werkte ik (op 1 koor na) uitsluitend met orkestbanden.
Dit is echt genieten en past helemaal bij de stijl van het koor.
Op naar volgende week!
 
<<  <  Maart 2023  >  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

   

 

Like ons op Facebook: